Kantarellipiirakka on suosittu herkku, joka tuo mieleen syksyn metsäretket ja luonnon tarjoamat antimet. Tässä artikkelissa käymme läpi kantarellipiirakan valmistuksen eri vaiheita ja annamme vinkkejä, kuinka saat piirakasta entistäkin herkullisemman.
Kantarellien kerääminen ja säilöminen
Kantarellit ovat suosittuja sieniä, jotka kasvavat useimmissa Suomen metsissä. Ne ovat parhaimmillaan syksyllä, mutta niitä voi löytää myös kesällä. Kantarellien kerääminen on helppoa ja hauskaa, mutta muista aina tarkistaa sienet huolellisesti ennen niiden käyttöä.
Kantarellit säilyvät parhaiten pakastamalla. Ne kannattaa puhdistaa huolellisesti ja pilkkoa pienemmiksi paloiksi ennen pakastamista. Näin ne säilyvät parhaiten ja ovat valmiita käytettäväksi, kun haluat valmistaa kantarellipiirakkaa.
Kantarellien kerääminen
Kantarellien kerääminen on helppoa, mutta vaatii hieman tarkkaavaisuutta. Ne kasvavat usein ryhmissä, joten kun löydät yhden, on todennäköistä, että lähistöllä on lisää. Muista kuitenkin aina tarkistaa sienet huolellisesti, sillä kantarelleja muistuttavia myrkyllisiä sieniä on olemassa.
Kantarellit ovat parhaimmillaan, kun ne ovat vielä nuoria ja napakoita. Vanhemmat yksilöt voivat olla sitkeitä ja niissä voi olla tuholaisia. Kerää vain sienet, jotka ovat hyvässä kunnossa ja joita et epäröi syödä.
Kantarellien säilöminen
Kantarellit säilyvät parhaiten pakastamalla. Ennen pakastamista ne on hyvä puhdistaa huolellisesti. Poista roskat ja multa sienistä ja huuhtele ne tarvittaessa vedellä. Älä kuitenkaan liota sieniä, sillä ne imevät itseensä vettä ja menettävät makuaan.
Pilko sienet pienemmiksi paloiksi ja pakasta ne pienissä erissä. Näin voit ottaa käyttöön vain tarvitsemasi määrän ja loput sienet säilyvät pakastimessa seuraavaa käyttökertaa varten.
Kantarellipiirakan valmistus
Kantarellipiirakan valmistus on yksinkertaista, mutta vaatii hieman aikaa. Tarvitset kantarelleja, voita, sipulia, kermaa, munia, juustoa ja suolaa. Lisäksi tarvitset piirakkapohjan, jonka voit joko ostaa valmiina tai valmistaa itse.
Ensin valmistetaan kantarellitäyte. Siihen tarvitaan kantarelleja, voita ja sipulia. Sitten sekoitetaan kerma, munat ja juusto. Lopuksi täyte kaadetaan piirakkapohjan päälle ja piirakka paistetaan uunissa.
Kantarellitäytteen valmistus
Kantarellitäytteen valmistus alkaa sienien käsittelystä. Kantarellit sulatetaan, jos ne ovat pakastettuja, ja paistetaan voissa. Sitten lisätään hienonnettu sipuli ja jatketaan paistamista, kunnes sipuli on pehmentynyt.
Tässä vaiheessa voit halutessasi lisätä hieman suolaa ja pippuria. Muista kuitenkin, että juusto ja piirakkapohja sisältävät myös suolaa, joten älä lisää sitä liikaa.
Piirakkapohjan valmistus
Voit ostaa valmiin piirakkapohjan tai valmistaa sen itse. Itse tehty piirakkapohja on herkullinen ja antaa piirakalle oman, yksilöllisen makunsa.
Piirakkapohjaan tarvitset jauhoja, voita, vettä ja suolaa. Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa taikina tasaiseksi. Kauli taikina ohueksi levyksi ja aseta se piirakkavuokaan. Pistele pohja haarukalla ja esipaista sitä uunissa muutaman minuutin ajan.
Piirakan paistaminen
Kun piirakkapohja on esipaistettu ja kantarellitäyte valmistettu, on aika koota piirakka. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle ja kaada päälle kerma-muna-juustoseos.
Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, tai kunnes piirakka on saanut kauniin värin ja hyytynyt. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
Kantarellipiirakan tarjoilu
Kantarellipiirakka on herkullista sellaisenaan, mutta sen kanssa voi tarjota myös erilaisia lisukkeita. Esimerkiksi vihersalaatti tai marinoitu punasipuli sopivat hyvin kantarellipiirakan kanssa.
Piirakka on parhaimmillaan lämpimänä, mutta se maistuu hyvältä myös kylmänä. Voit tarjota sitä esimerkiksi brunssilla, lounaalla tai illanistujaisissa.
Lisukkeiden valinta
Kantarellipiirakan kanssa sopivat erilaiset lisukkeet. Vihersalaatti on klassinen valinta, mutta voit kokeilla myös jotain erilaista. Esimerkiksi marinoitu punasipuli tai pikkelöidyt kurkut tuovat mukavaa hapokkuutta ja raikkautta piirakan rinnalle.
Myös erilaiset kastikkeet, kuten tsatsiki tai aioli, sopivat hyvin kantarellipiirakan kanssa. Ne tuovat mukavaa vaihtelua ja tekevät ateriasta täyteläisemmän.
Piirakan tarjoilulämpötila
Kantarellipiirakka on parhaimmillaan lämpimänä, mutta se maistuu hyvältä myös kylmänä. Voit tarjota sitä esimerkiksi brunssilla, lounaalla tai illanistujaisissa. Jos tarjoat piirakan kylmänä, ota se jääkaapista hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta sen maku pääsee oikeuksiinsa.
Jos haluat lämmittää piirakan ennen tarjoilua, tee se miedossa lämmössä uunissa. Näin piirakka lämpenee tasaisesti eikä kuivu.
Yhteenveto
Kantarellipiirakka on herkullinen ja helppo valmistaa. Se on oiva tapa hyödyntää syksyn sienisatoa ja se maistuu hyvältä niin lämpimänä kuin kylmänäkin. Muista kuitenkin aina tarkistaa keräämäsi sienet huolellisesti ja säilyttää ne oikein, jotta voit nauttia niistä turvallisesti.
Hyvää ruokahalua!