Milloin on Juhannus?

Milloin on Juhannus

Juhannus on yksi suosituimmista juhlista Suomessa, joka kerää yhteen perheitä, ystäviä ja yhteisöjä juhlimaan keskikesän päivää. Mutta milloin juhannus oikeastaan on? Tässä artikkelissa käymme läpi juhannuksen ajankohdan ja sen merkityksen suomalaisille.

Juhannuksen ajankohta

Juhannus on aina kesäkuun lopulla, tarkemmin sanottuna kesäkuun 20. päivän ja kesäkuun 26. päivän välisenä lauantaina. Tämä päivämäärä on valittu, koska se on lähimpänä kesäpäivänseisausta, joka on vuoden pisin päivä. Kesäpäivänseisaus tapahtuu yleensä 21. kesäkuuta, mutta joissakin vuosissa se voi olla myös 20. tai 22. päivä.

Juhannuspäivä on Suomessa virallinen liputuspäivä, ja se on myös julistettu kansalliseksi juhlapäiväksi. Juhannusaatto on useimmille suomalaisille vapaapäivä, ja monissa yrityksissä on tapana pitää koko juhannusviikko vapaana.

Juhannuksen merkitys suomalaisille

Juhannus on suomalaisille erittäin tärkeä juhla, joka symboloi kesän alkua ja luonnon heräämistä. Juhannuksena juhlitaan myös valoa ja aurinkoa, jotka ovat kesäkuukausina läsnä lähes ympäri vuorokauden. Juhannus on myös aika, jolloin monet suomalaiset viettävät aikaa luonnossa, esimerkiksi mökeillään.

Juhannuksen juhlinta on täynnä perinteitä, kuten juhannussauna, juhannuskokko ja juhannustaikoja. Juhannustaioissa on kyse vanhoista uskomuksista ja rituaaleista, joilla pyritään ennustamaan tulevaa tai tuomaan onnea ja hyvinvointia. Esimerkiksi juhannusyönä kerätään seitsemän erilaista kukkaa ja asetetaan ne tyynyn alle, jolloin unessa nähdään tuleva puoliso.

Juhannussauna

Juhannussauna on yksi suosituimmista juhannusperinteistä. Saunominen on tärkeä osa suomalaista kulttuuria, ja juhannuksena saunotaan usein pitkään ja hartaasti. Juhannussaunassa on tapana vihtoa, eli lyödä itseään tai toista saunojaa koivunoksilla. Vihtominen katsotaan terveelliseksi ja sen uskotaan puhdistavan sekä kehoa että mieltä.

Juhannussaunan jälkeen on tapana pulahtaa järveen tai mereen uimaan. Juhannusyönä uskotaan olevan erityisiä taianomaisia voimia, ja siksi juhannusuinti on monille tärkeä rituaali.

Juhannuskokko

Juhannuskokko on toinen suosittu juhannusperinne. Kokko sytytetään juhannusaattona ja sen roihu symboloi valoa ja kesää. Juhannuskokko kokoaa yhteen ystävät ja perheet, ja sen äärellä vietetään usein iltaa laulaen ja tarinoita kertoen.

Kokon polttaminen on vanha perinne, jonka uskotaan karkottavan pahoja henkiä ja tuovan onnea. Nykyään juhannuskokko on enemmänkin sosiaalinen tapahtuma, mutta monille se on silti tärkeä osa juhannuksen viettoa.

Juhannuksen vietto eri puolilla Suomea

Juhannusta vietetään koko Suomessa, mutta juhlintatavat voivat vaihdella alueittain. Esimerkiksi saaristoalueilla ja rannikolla juhannusta vietetään usein veneillen, kun taas sisämaassa juhannus on tyypillisesti mökkijuhla.

Juhannus on myös suosittu festivaalien aika. Ympäri Suomea järjestetään erilaisia juhannusfestivaaleja, joissa esiintyy niin kotimaisia kuin ulkomaisia artisteja. Festivaalit tarjoavat monipuolista ohjelmaa musiikista teatteriin ja tanssiin.

Juhannus Helsingissä

Helsingissä juhannusta vietetään monin eri tavoin. Kaupungissa järjestetään useita juhannustapahtumia, kuten Seurasaaren juhannusvalkeat, jossa pääsee kokemaan perinteisen suomalaisen juhannuksen. Helsingissä on myös mahdollista viettää juhannusta veneillen tai nauttia kaupungin lukuisista ravintoloista ja terasseista.

Helsingin juhannus on monipuolinen sekoitus perinteitä ja modernia juhlintaa. Kaupungissa voi nauttia sekä perinteisestä juhannussaunasta että moderneista juhannusfestivaaleista.

Juhannus Lapissa

Lapissa juhannus on erityisen taianomainen aika, sillä keskiyön aurinko ei laske lainkaan. Juhannusta vietetään usein mökeillä tai tuntureilla, ja juhlintaan kuuluu perinteisesti saunominen, kalastaminen ja luonnossa liikkuminen.

Lapin eksotiikka houkuttelee juhannuksena myös paljon matkailijoita. Monet haluavat kokea keskiyön auringon ja nauttia Lapin luonnon rauhasta ja kauneudesta.

Yhteenveto

Juhannus on suomalaisille tärkeä juhla, joka symboloi kesän alkua ja valon juhlaa. Juhannus on aina kesäkuun lopulla, lähellä kesäpäivänseisausta. Juhannuksen viettoon kuuluu monia perinteitä, kuten saunominen, kokon polttaminen ja juhannustaikojen tekeminen.

Juhannusta vietetään koko Suomessa, mutta juhlintatavat voivat vaihdella alueittain. Juhannus on myös suosittu festivaalien aika, ja ympäri Suomea järjestetään monenlaisia juhannustapahtumia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *