Mistä tietää onko kananmuna pilalla?

mistä tietää onko kananmuna pilalla

Kuinka tunnistaa pilalla oleva kananmuna?

Tiesitkö, että kananmuna on yksi ruoan monipuolisimmista ja tasapainoisimmista raaka-aineista, joka sisältää runsaasti ravintoaineita? Kuitenkin, aivan kuten kaikissa elintarvikkeissa, myös kananmunassa voi olla laatuongelmia. Ajoittain voi käydä niin, että kananmuna on päässyt pilaantumaan, mutta mistä voi tietää, onko kananmuna pilalla? Tässä artikkelissa opit tunnistamaan merkit, jotka viittaavat pilalla olevaan kananmunaan. Lue eteenpäin ja varmista, että valitset aina tuoreita ja turvallisia kananmunia ruoanlaittoon ja leivontaan.

Kananmunan perustiedot ja hyödyt

Kananmuna on erittäin ravintorikas elintarvike ja se on erityisen suosittu aamiaisilla. Se sisältää runsaasti proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita, erityisesti B12-vitamiinia ja seleeniä.

Munat ovat myös luonnollinen lähde lähes kaikille välttämättömille aminohapoille. Keltuaisen väri johtuu luteiinista ja zeaksantiinista, jotka ovat molemmat hyödyllisiä silmien terveydelle.

Mikä saa kananmunan pilaantumaan?

Kananmunan pilaantumista edistävät useat tekijät. Ensinnäkin, kananmunat sisältävät runsaasti ravinteita sekä bakteereille että homeelle. Kuori on munan suojakerros, mutta se ei ole täysin läpäisemätön. Näin ollen bakteerit ja muut mikro-organismit pääsevät vähitellen munaan.

Kananmunan säilytysolosuhteet vaikuttavat myös oleellisesti sen säilyvyyteen. Hyvin korkeat tai matalat lämpötilat, ilmankosteus ja kananmunan ikä ovat tekijöitä, jotka voivat edistää kananmunan pilaantumista.

Aistinvarainen arviointi: haju, ulkonäkö ja koostumus

Aistinejaan käyttämällä voidaan tunnistaa monia pilalla olevan kananmunan merkkejä. Eräs yleisin merkki on voimakas, epämiellyttävä haju, joka tulee kananmunasta kun se rikotaan. Tämä johtuu rikkiä sisältävien yhdisteiden vapautumisesta pilaantumisprosessin myötä.

Ulkonäöltään pilalla oleva kananmuna voi olla samea tai sameanomainen, kun taas tuore kananmuna on läpikuultava ja kirkas. Kosketuksella taas voi tuntea kananmunan kuoren muutoksen: jos kuori tuntuu kovan sijaan pehmeältä ja joustavalta, on muna todennäköisesti pilaantunut.

Uiva vai uppoava munako? – Vesitestin käyttö

Vesitestissä munan tuoreus selviää yksinkertaisella tavalla. Aseta kananmuna raikkaaseen veteen. Täysin tuore muna uppoaa pohjaan, koska sen sisällä on vähän ilmaa.

Kun muna vanhenee, sen sisällä oleva ilma-alusta kasvaa. Mikäli muna kelluu vedessä, sen voi olla epäluotettava ja sen on mahdollisesti pilaantunut. Testi ei kuitenkaan ole täysin varma.

Tutkimus ääniin: ääni voi paljastaa pilaantuneen kananmunan

Kananmunan ääni voi myös paljastaa pilaantumisen. Ravista munaa varovasti ja kuuntele. Jos kuulet äänen, joka viittaa nesteen heilahtamiseen munan sisällä, se voi olla merkki pilaantumisesta.

Yleisesti ottaen tuore muna ei meinaakaan ääntä, koska tiivis sisus ei liiku kuoressa. Kuitenkin, muutkin seikat, kuten munan rakenne, voivat vaikuttaa äänen syntyyn.

Ravistelemalla pilalle menneeseen kananmunaan

Ravistelu on toinen tapa tutkia munan tuoreutta. Pilaantuneessa munassa neste osaltaan irtoaa munanvalkuaisesta ja muodostaa “heiluvan” tunteen, kun sitä ravistetaan.

Tämä menetelmä voi vaatia jonkin verran totuttelua ja tarkkuutta tunnistaa se tunne ja ääni, mitä pilaantunut muna tuottaa. On myös syytä huomioida, että tämä tapa ei ole virheetön, ja joka tapauksessa on hyvä suorittaa molemmat testit.

Voiko pilalla olevasta kananmunasta olla vaaraa terveydelle?

Pilalla olevien kananmunien syöminen voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen, joka voi olla erittäin vakava. Yleisimmät oireet ovat vatsakipu, ripuli, oksentelu ja kuume.

Mikrobeja, kuten salmonellaa, voidaan havaita pilaantuneissa kananmunissa. Tämän vuoksi on tärkeää käyttää tuoreita munia.

Mitä tehdä, jos olet käyttänyt pilaantunutta kananmunaa?

Jos olet huomannut käyttäneesi pilaantunutta kananmunaa, on ensisijaisen tärkeää lopettaa ruoan syöminen heti. Jos joudut altistumaan ruokamyrkytyksen oireille, ota yhteys lääkäriin.

Pese kaikki ruoanvalmistuksessa käytetyt välineet ja pinnat huolellisesti välttääksesi ristisaastumisen.

Miten varastoida kananmunat oikein pilaantumisen estämiseksi?

Kananmunat tulisi säilyttää jääkaapissa, sillä kylmä hidastaa mikrobien kasvua. Munat kannattaa säilyttää alkuperäisessä pakkauksessaan.

Vältä munien pitkäaikaista säilytystä, sillä ne alkavat menettää laatuaan ajan myötä. Tarkista päiväykset säännöllisesti ja käytä vanhimmat munat ensin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *