Miten tehdä falafel?

Miten tehdä falafel

Parhaat itse tehdyt falafelit – herkullinen falafel resepti

Onko sinulla koskaan ollut himo herkullisiin falafeleihin? Etsitkö parasta falafel reseptiä, joka vie kielen mennessään? Ei hätää, olet tullut oikeaan paikkaan! Tässä artikkelissa jaamme sinulle parhaan itse tehdyt falafelit – reseptin, joka takaa maukkaita ja täydellisesti paistettuja falafelejä. Olipa kyseessä sitten illanistujaiset, piknik tai rento illallinen, tämä falafel resepti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Valmistamalla falafelit itse kotona, voit olla varma niiden laadusta ja tuoreudesta. Lue eteenpäin ja opi kuinka voit valmistaa herkullista falafelia omassa keittiössäsi!

Mikä on falafel?

Falafel on Lähi-idästä kotoisin oleva ruoka, jota valmistetaan yleensä kikherneistä tai favapavuista. Nämä pavut liotetaan, jauhetaan ja maustetaan erilaisilla yrtteillä ja mausteilla, minkä jälkeen ne muotoillaan pieniksi palloiksi tai pyöryköiksi.

Falafelit paistetaan usein öljyssä, jolloin niistä tulee rapeita ulkopuolelta ja pehmeitä sisältä. Ne ovat olennainen osa useimpia Lähi-idän ruokavalioita ja niitä tarjoillaan yleensä pitaleivän sisällä tai hummuksen, salaatin ja tahinin kanssa.

Falafelien historia

Falafel on kotoisin Lähi-idästä, ja sen tarkkaa alkuperää on vaikea määrittää, sillä monet kulttuurit ovat omaksuneet sen osaksi omaa keittiötään.

Yleisesti uskotaan, että falafel on peräisin Egyptistä, jossa sitä tehtiin aluksi härkäpavuista. Nykyään useimmat falafelit valmistetaan kuitenkin kikherneistä.

Falafel levisi laajalti Lähi-idän alueella, ja on tänään yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista kadun ruoista niin Israelissa, Lähi-idässä kuin länsimaissa.

Mistä falafelien ainutlaatuinen maku tulee?

Falafelien ainutlaatuinen maku on seurausta taidokkaasta ainesosien yhdistelystä. Pääasialliset ainesosat ovat kikherneet tai pavut, jotka yhdessä antavat falafelille sen rikkaan maun ja rakenteen.

Falafelit maustetaan sitten erilaisilla mausteilla, kuten korianteri, persilja, jeera ja valkosipuli. Nämä mausteet antavat falafelille sen tunnistettavan maun ja aromin.

Kypsentämisprosessilla on myös rooli falafelin ainutlaatuisessa maussa. Paistaminen korkeassa lämpötilassa antaa falafeleille niiden ulkokuoren rapeuden ja sisäosan pehmeyden.

Falafelien terveyshyödyt

Falafelit ovat paitsi herkullisia, myös terveydelle hyödyllisiä. Ne ovat runsaasti proteiinia, mikä tekee niistä hyvän proteiinilähteen etenkin kasvissyöjille ja vegaaneille.

Falafelit sisältävät myös kuitua, joka edistää hyvää ruoansulatusta ja pitää kylläisenä pidempään. Valmistamalla falafelit itse voit myös välttää liialliset lisäaineet ja säilöntäaineet.

Tarvittavat ainekset falafelien valmistukseen

Valmistaaksesi herkullisia falafeleja tarvitset seuraavat ainekset. Kahdelle hengelle riittää noin 200 grammaa kuivattuja kikherneitä, jotka tulee liottaa yön yli.

Lisäksi tarvitset sipulia, valkosipulia, tuoretta persiljaa ja korianteria sekä mausteita; suolaa, mustapippuria, juustokuminaa, korianterijauhetta ja cayennepippuria. Tarvitset myös leivänmuruja ja ruokasoodaa, joka tekee falafeleista ihanan ilmavia.

Sekoituksen sitomiseksi tulet tarvitsemaan myös muutaman kananmunan. Lisäksi pöytäöljyä tarvitaan paistamiseen. Reseptissämme käytämme oliiviöljyä, mutta voit käyttää myös muuta mieluista öljyäsi.

Vaiheittaiset ohjeet falafelien valmistukseen

Liota kikherneitä yön yli vedessä. Huuhtele ne seuraavana päivänä ja laita ne monitoimikoneeseen.

Lisää sipuli, valkosipuli, persilja, korianteri ja mausteet. Aja tasaiseksi massaksi.

Muotoile taikinasta palleroita ja laita ne jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi.

Kuumenna öljy korkealaitaisessa pannussa ja paista falafeleja muutama kerrallaan, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

Nosta falafelit talouspaperin päälle valumaan ja sitten ne ovatkin valmiita tarjoiltavaksi!

Vinkkejä falafelien muotoiluun ja paistamiseen

Falafelien muotoilussa on kaksi tärkeää osa-aluetta: taikinan koostumus ja pyörittelytekniikka. Taikinan ei tulisi olla liian löysää eikä liian tiukkaa.

Voit muotoilla falafelit joko käsin tai käyttämällä falafel-kauhaa. Pyöritä falafelit tasaisiksi pyöreiksi palloiksi tai litteiksi nyyteiksi.

Paista falafelit kuumassa öljyssä molemmin puolin, kunnes ne saavat kullanruskean värin. Muista olla varovainen, jottei öljy roisku.

Kuinka palvella falafeleja?

Falafelit tarjoillaan usein pitaleivän sisällä, jonka päälle lisätään tahinia, salaattia, tomaattia ja kurkkua. Ne sopivat mainiosti myös osaksi mezzepöytää.

Monoa falafelit jogurtilla, tahinilla tai hummuksella, jotka antavat lisää makua. Nauti ne lämpimänä, sillä niiden maku on parhaimmillaan juuri paistettuina.

Falafelit ovat erinomainen lisä myös salaattien, keittojen tai kääreiden joukossa. Ratkaisevaa on oman mieltymyksen mukaan maustaminen.

Parhaat dipit ja kastikkeet falafeleille

Oli kyseessä sitten klassinen tahini-kastike tai herkullinen jogurttipohjainen tzatziki, falafeleja täydentävät monenlaiset itämaiset kastikkeet. Tahiniin perustuvat kastikkeet, kuten hummus tai baba ganoush, antavat makeanpähkinäisen lisän falafelien makuun.

Yrttikastikkeet, kuten korianterin, mintun tai persiljan tahna, tuovat raikkautta ja intensiivisyyttä. Jogurttipohjaista tzatzikia voidaan maustaa valkoisella pippurilla ja sitruunamehulla lisäämään mausteisuutta.

Eri mausteilla, kuten sumacilla tai harissalla, voidaan myös maustaa kastikkeita antamaan lisää potkua. Monipuolista falafelin maailmaa omilla kokeiluillasi!

Tee itse tahini-kastike

Tahini-kastike on yksi olennainen osa falafelien nauttimista. Kastike on helppo tehdä itse ja vaatii vain muutamia ainesosia.

Tarvitset 70 grammaa tahinia eli seesaminsiementahnaa, 2 rkl sitruunamehua, 1 valkosipulinkynnen, puoli dl vettä sekä suolaa maun mukaan.

Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja sekoita tasaiseksi. Tahini-kastike on valmis nautittavaksi falafelien kanssa, mutta sen maku paranee, jos annat kastikkeen tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Kuinka säilyttää ja pakastaa falafeleja

Jääkaapissa säilytettävät falafelit tulee laittaa ilmatiiviiseen astiaan. Ne säilyvät siellä kolme päivää.

Falafelit voi myös pakastaa. Jäähdytä ne ensin huoneenlämmössä, ja laita sen jälkeen pakkaseen. Voit pakastaa falafelit ilmatiiviissä astiassa tai pakastepussissa. Pakastettaessa falafelit säilyvät noin kuukauden.

Jäätyneet falafelit voidaan suoraan lämmittää uunissa tai paistinpannulla, ei tarvitse sulattaa ensin. Muistathan, että pakastettaessa falafelin maku saattaa hieman heikentyä.

Gluteeniton falafel resepti

Gluteenittoman falafel reseptin salaisuus on käyttää kuivattuja kikherneitä ja gluteenitonta jauhoja, kuten riisijauhoja tai kikhernejauhoja. Tämä tekee falafeleista sekä herkullisen että celiakiaan sopivan.

Ensimmäinen askel on liottaa kuivattuja kikherneitä yön yli. Seuraavana päivänä, jauha kikherneet, sipuli, valkosipuli, persilja ja mausteet hienoksi. Lisää jopa 2 rkl gluteenitonta jauhoa, joka antaa falafeleille oikean rakenteen.

Anna taikinan levätä tunnin ja paista sitten falafelit tasaisesti öljyssä. Parhaan tuloksen saa, kun falafel on ulkoa kauniin ruskea ja sisältä pehmeä.

Vegaaninen falafel resepti

Vegaaninen falafel on helppo valmistaa seuraavilla aineksilla: 400 g kikherneitä, 1 sipuli, 2 valkosipulinkynttä, suolaa, mustapippuria, 2 tl jauhettua korianteria ja 2 tl paprikaa.

Kaikki ainekset menevät yksinkertaisesti yhdessä tehosekoittimeen tai sauvasekoittimeen. Jalostamisen jälkeen taikina tuntuu hieman karkealta.

Jätä taikina jääkaappiin noin tunniksi ennen kuin aloitat falafelien muotoilun. Paista sitten öljyssä molemmin puolin kunnes ne ovat kultaisia.

Falafel resepti ilman friteerausta

Jos etsit terveellisempää tapaa nauttia falafeleista, kokeile paistaa ne uunissa. Tämä vähentää merkittävästi rasvan määrää lopputuotteessa. Alkuun tarvitset samoja ainesosia kuin perinteisessäkin falafel reseptissä: kikherneitä, sipulia, valkosipulia, tuoretta persiljaa, ja mausteita.

Ensin liotetaan kikherneet, jotka sitten murskataan yhdessä muiden ainesosien kanssa tehosekoittimessa. Falafelpyöryköiden muotoilun jälkeen, paista ne esilämmitetyssä 200°C uunissa 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita ja kullanruskeita. Tervetuloa nauttimaan terveellisestä falafel ateriasta!

Muita tapoja käyttää falafeleja ruoanlaitossa

Falafelit ovat erinomaisen monipuolisia ja ne sopivat hyvin monenlaisiin ruokiin. Yksi klassinen tapa on tarjota falafeleja pitaleivän välissä täytteenä. Lisäksi ne toimivat hyvin myös salaatissa.

Falafelit voidaan myös murentaa ja hyödyntää pastakastikkeissa tai gratiineissa niiden proteiinipitoisuuden takia. Pitaleivän sijaan voit kokeilla wrappeja falafeleilla. Mahdollisuudet ovat rajattomat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *